14/3/2024

7 Werkplek trends in 2024

2 minuten
Een vrouw zit bellend op het strand met een laptop op haar schoot.

Of je nu op de hoogte wilt blijven van de nieuwste ontwikkelingen of gewoon wilt weten waar die kantoorgesprekken over gaan, hier zijn zeven werkplek trends die je niet mag missen.

1. Hybride Werken: Bye-bye, 9-tot-5 ritme

Werknemers omarmen de vrijheid! Hybride werken is dé game-changer. Niet meer vastgeplakt aan je bureau van 9 tot 5. Je schakelt nu flexibel tussen thuiswerken, kantoor en misschien zelfs die gezellige koffeeshop om de hoek of op het strand ;-). Adiós, standaard werkschema's!

2. Technologie als sidekick: hallo, slimme kantoren

Zeg maar dag tegen het tijdperk van de suffe kantoren. Slimme technologieën worden je nieuwe beste vriend op het werk. Van geavanceerde samenwerkingsplatforms tot slimme klimaatregeling, technologie maakt de werkplek niet alleen efficiënter, maar ook gewoon leuker. Denk hierbij aan meetingrooms ingespeeld op hybride werken of altijd de ideale temperatuur op kantoor.

3. Focus op werknemerswelzijn: Mindfulness op de werkvloer

Gelukkige werknemers zijn productieve werknemers . Van mindfulness-sessies tot flexibele werktijden en gezonde snacks, werkplekken worden nu ontworpen met het welzijn van werknemers in gedachten. Een gezonde geest in een gezond kantoor! Denk hierbij aan een snackkar met gratis gezonde tussendoortjes, yoga in de lege vergaderruimte of zelfs extra vrije dagen voor de dagen dat je er net even geen zin in hebt.

4. Diversiteit & Inclusie: Geen show, maar echte actie

Diversiteit is niet langer alleen een buzzword. Werkplekken streven ernaar om échte inclusiviteit te bevorderen. Dat betekent actieve werving van diverse talenten en het creëren van een cultuur waarin iedereen zich echt gehoord en gewaardeerd voelt.

Er wordt beter ingezien wat de waarde is van een divers team.

5. Upskilling en Reskilling: Bye-bye, Oude Vaardigheden

De wereld evolueert snel en zo ook de eisen aan werknemers. Upskilling en reskilling zijn de nieuwe helden op het werk. Werkgevers investeren in het bijspijkeren van vaardigheden om ervoor te zorgen dat teams relevant blijven in een wereld die constant verandert.

6. Flexibele voordelen: Jij kiest wat je nodig hebt

Een one-size-fits-all benadering van arbeidsvoorwaarden? Dat is zo 2010. Werknemers willen keuzevrijheid. Of het nu gaat om flexibele werktijden, extra vakantiedagen of aanpassingen aan de pensioenregeling, het is nu een kwestie van 'choose your own adventure'. Zo hebben wij bij Workodo jaarlijks een budget waarvan we zelf mogen bepalen waarvoor we dat inzetten. Dit kan je sportschool abonnement zijn of een extraatje voor je pensioen.

7. Duurzaamheid als Standaard: Groen Werken

Weg met die plastic bekers en verspilde energie! Duurzaamheid is geen trend meer, maar een must. Werkplekken worden groener, van recyclingprogramma's tot energiezuinige kantoren. Een groen kantoor is een gezond kantoor. Zo zie je ook steeds vaker duurzame uitjes, zoals plastic vangen in de grachten van Amsterdam. Hierdoor geef je als organisatie ook terug aan je omgeving.

Dit zijn de zeven trends die om in 2024 in de gaten te houden. HOf je nu thuis op de bank zit of in een futuristisch kantoor met slimme muren, deze trends bepalen de toekomst van werk.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager