14/3/2024

Hoe werf je de juiste kandidaat?

3 minuten
Een man en vrouw samen in een sollicitatiegesprek.

Het werven van de juiste kandidaten is essentieel voor het succes van je organisatie. Tegenwoordig is het vinden van de juiste kandidaten lastiger. Er zijn te weinig werkzoekenden en de concurrentie op de goede kandidaten is groot. Dus hoe zorg je ervoor dat je de juiste krachten aantrekt. En hoe zorg je ervoor dat jij ook op zoek gaat naar het juiste profiel?

Definieer je ideale kandidaatprofiel

Voordat je begint met werven, is het cruciaal om een duidelijk beeld te hebben van het ideale kandidaatprofiel. Wat zijn de vereiste vaardigheden, ervaring en persoonlijke eigenschappen? Zorg ervoor dat je hele team begrijpt wat je zoekt, zodat iedereen op één lijn zit.

Een doordacht kandidaatprofiel helpt je om gerichter te zoeken en sollicitanten te beoordelen op basis van relevante criteria. Dit bespaart tijd en middelen, en verhoogt de kans op het aantrekken van geschikte kandidaten.

Schrijf een aantrekkelijke vacature

Het schrijven van een vacature is niet meer hetzelfde zoals vroeger. De vacature moet een afspiegeling zijn van jouw organisatie, zie het als een de advertentie van jouw bedrijf en waarom mensen bij jou moeten werken. Dus geen saai opstel, maar als een trailer van een film. Na het lezen van de vacature moet de medewerker graag bij jou willen werken. Zorg er ook voor dat de secundaire arbeidsvoorwaarden direct duidelijk zijn en aantrekkelijk worden weergegeven.

Gebruik diverse wervingskanalen

Het benutten van diverse wervingskanalen vergroot je zichtbaarheid en de kans om de juiste kandidaten aan te trekken. Naast traditionele vacaturesites, overweeg sociale media, netwerkevenementen, en persoonlijke aanbevelingen.

Het gebruik van sociale media platforms zoals LinkedIn, Facebook, en Twitter stelt je in staat om je vacatures te delen met een breder publiek en om potentiële kandidaten proactief te benaderen. Netwerkevenementen en persoonlijke connecties zijn waardevol voor het werven van kandidaten die mogelijk niet actief op zoek zijn naar een baan.

Denk ook aan het aanbieden van een referral programma voor je medewerkers. Ook je medewerkers hebben een groot netwerk waar wellicht de geschikte kandidaat al in zit. Beloon je medewerkers met voor het aandragen van de perfecte kandidaat met bijvoorbeeld een financiële vergoeding.

Zorg voor een transparant wervingsproces

Het wervingsproces zelf speelt een cruciale rol bij het aantrekken van de juiste kandidaten. Zorg voor een gestroomlijnde procedure met duidelijke communicatie en feedback. Transparantie over het proces, de verwachtingen en de bedrijfscultuur is aantrekkelijk voor sollicitanten.

Laat kandidaten weten wat ze kunnen verwachten en hoe lang het proces zal duren. Bied tijdens interviews inzicht in de bedrijfscultuur en de missie. Een positieve ervaring in het wervingsproces kan kandidaten overtuigen om voor jouw organisatie te kiezen.

Bouw een sterk employer brand

Een sterk werkgeversmerk is een krachtig hulpmiddel bij het aantrekken van de juiste kandidaten. Investeer in het opbouwen van een positieve reputatie als werkgever. Laat je bedrijfscultuur zien, benadruk successen en creëer een aantrekkelijk beeld van werken bij jouw organisatie.

Een effectieve manier om je employer brand te versterken, is het delen van verhalen van huidige werknemers. Laat medewerkers vertellen over hun ervaringen, groei binnen het bedrijf en de unieke aspecten van de werkomgeving. Dit creëert geloofwaardigheid en trekt kandidaten aan die zich kunnen identificeren met de bedrijfscultuur.

Investeer in continue ontwikkeling

Om aantrekkelijk te blijven voor topkandidaten, is het essentieel om te laten zien dat je investeert in de ontwikkeling van je medewerkers. Bied mogelijkheden voor continue bijscholing, training en professionele ontwikkeling aan. Kandidaten zijn vaak op zoek naar werkgevers die groeikansen bieden en investeren in hun loopbaantraject.

Personaliseer je benadering

Iedere kandidaat is uniek, en het benaderen van hen op een persoonlijke manier vergroot de kans op succes. Personaliseer je wervingsbenadering door in te gaan op specifieke vaardigheden en ervaringen van de kandidaat. Laat zien dat je hun individuele bijdrage waardeert en hoe ze passen in de langetermijnvisie van het bedrijf.

Meet en optimaliseer je wervingsinspanningen

Gebruik data en analytics om de effectiviteit van je wervingsinspanningen te meten. Analyseer welke kanalen de meest geschikte kandidaten opleveren, welke stappen in het wervingsproces soepel verlopen en waar mogelijke knelpunten liggen. Door continu te meten en optimaliseren, blijf je flexibel en pas je je aanpak aan de veranderende behoeften aan. Een ATS kan hierbij helpen.

Conclusie: Duurzaam Werven voor Langdurig Succes

Het werven van de juiste kandidaten is niet alleen een eenmalige inspanning, maar een continu proces dat aansluit op de groei en veranderingen binnen je organisatie. Door te investeren in een sterk employer brand, continue ontwikkeling, een persoonlijke benadering en het meten van je wervingsinspanningen, leg je de basis voor langdurig succes in het aantrekken van getalenteerde medewerkers.

Het werven van de juiste kandidaten is een strategische investering voor de toekomst van je organisatie. Door een helder kandidaatprofiel te definiëren, diverse wervingskanalen te gebruiken en een transparant en aantrekkelijk wervingsproces te bieden, vergroot je je kansen op succes. Het vinden en behouden van talent is de sleutel tot groei en prestatie.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager