Woordenboek

Wat is een ATS?

Een ATS automatiseert het volledige wervingsproces, van het plaatsen van vacatures en het beheren van sollicitaties tot het screenen van CV's en het volgen van kandidaten. Het optimaliseert efficiëntie, vermindert handmatige taken en verbetert de kwaliteit van aanwervingen door gestructureerde evaluaties en gegevensanalyse.

Inhoudsopgave

Efficiënt werven met ATS

Het werven van geschikte kandidaten is vaak een tijdrovende en complexe taak. Hier komt het ATS in actie. Het systeem automatiseert het volledige proces, beginnend bij het plaatsen van vacatures op verschillende platforms tot aan de selectie van geschikte kandidaten. Deze automatisering versnelt niet alleen het wervingsproces maar vermindert ook de kans op fouten die kunnen optreden bij handmatige verwerking.

Met behulp van trefwoorden, vaardigheden en andere criteria die in het ATS zijn ingevoerd, kan het systeem snel door grote hoeveelheden cv's navigeren en de meest relevante kandidaten naar voren brengen. Dit zorgt voor een efficiëntere en meer gestroomlijnde selectieprocedure.

Optimaliseren van vacatureplaatsing

Het ATS vergemakkelijkt ook het proces van het plaatsen van vacatures op diverse platforms. Met een paar klikken kunnen werkgevers hun vacatures distribueren naar verschillende jobboards, sociale media en andere wervingskanalen. Dit maximaliseert de zichtbaarheid van de vacature en vergroot de kans op het aantrekken van geschikte kandidaten.

Daarnaast kunnen werkgevers met behulp van ATS de effectiviteit van verschillende wervingskanalen evalueren. Door inzicht te krijgen in welke platforms de meeste en beste kandidaten opleveren, kunnen bedrijven hun wervingsstrategieën optimaliseren en investeren in de meest rendabele kanalen.

Georganiseerd kandidaatbeheer

Een ATS fungeert als een centrale hub voor alle sollicitaties. Alle cv's en bijbehorende informatie worden op één plek opgeslagen en georganiseerd. Dit maakt het eenvoudig voor recruiters en HR-professionals om snel door kandidaatprofielen te bladeren, de voortgang van sollicitaties te volgen en gemakkelijk te communiceren met kandidaten.

Het georganiseerde kandidaatbeheer van een ATS is van onschatbare waarde bij het beheren van grote aantallen sollicitaties, vooral bij populaire vacatures. Het minimaliseert het risico van over het hoofd geziene kandidaten en zorgt voor een gestructureerd proces van eerste selectie tot uiteindelijke aanstelling.

Verbeterde communicatie

Niet alleen de efficiëntie van het wervingsproces, maar ook de communicatie met kandidaten wordt verbeterd. Geautomatiseerde e-mails kunnen worden ingesteld om sollicitanten op de hoogte te houden van de status van hun sollicitatie, interviewuitnodigingen en andere belangrijke informatie. Dit draagt bij aan een positieve kandidaatervaring, zelfs als de uiteindelijke uitkomst misschien niet positief is.

Een ATS maakt gestructureerde communicatie mogelijk, waardoor kandidaten weten wat ze kunnen verwachten en werkgevers in staat zijn om snel en consistent te reageren. Dit draagt bij aan het opbouwen van een positieve reputatie op het gebied van werkgeverschap, zelfs onder niet-geselecteerde kandidaten.

Data-driven besluitvorming

Een van de krachtigste aspecten van een ATS is het vermogen om gegevens te verzamelen en analyseren. Het systeem genereert rapporten over verschillende aspecten van het wervingsproces, zoals de tijd die nodig is om een vacature te vullen, de effectiviteit van verschillende wervingskanalen, en de kwaliteit van aangenomen kandidaten.

Deze data-driven benadering stelt werkgevers in staat om hun wervingsstrategieën continu te evalueren en aan te passen. Het biedt inzicht in welke processen goed werken en waar optimalisatie nodig is. Dit maakt een ATS niet alleen een tool voor het heden maar ook voor het vormgeven van toekomstige wervingsbeslissingen.

Naleving van regelgeving

In een tijd waarin privacywetgeving en gelijke kansen hoog op de agenda staan, helpt een ATS werkgevers om te voldoen aan regelgeving met betrekking tot het wervingsproces. Het systeem kan gegevens veilig opslaan, de toegang beheren en ervoor zorgen dat alle stappen in lijn zijn met de geldende wet- en regelgeving.

Met de mogelijkheid om automatisch de benodigde gegevens bij te houden, zoals toestemming voor gegevensverwerking, draagt een ATS bij aan een zorgvuldige en wettelijk conforme uitvoering van het wervingsproces.

In de dynamische wereld van werving en selectie speelt een ATS een onmisbare rol. Het systeem biedt bedrijven de mogelijkheid om hun wervingsprocessen te stroomlijnen en te verbeteren. Van het plaatsen van vacatures tot het beheren van kandidaatgegevens en het waarborgen van wettelijke naleving: een ATS is niet alleen een technologisch hulpmiddel maar een strategische partner in het aantrekken van het beste talent voor elke organisatie.

ATS - Frequently Asked Questions(FAQ)
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager