Woordenboek

Wat is aanwezigheidsregistratie?

Het goed bijhouden van wie er aan het werk is erg belangrijk. Aanwezigheidsregistratie, zoals dat heet, helpt bedrijven om te zorgen dat alles soepel verloopt. Het is niet alleen handig om te weten wie er werkt, maar het zorgt ook voor meer veiligheid en zorgt dat alle regels worden gevolgd. Laten we eens kijken naar wat aanwezigheidsregistratie precies inhoudt, waarom het belangrijk is, wat de goede en minder goede kanten ervan zijn, en hoe bedrijven het kunnen doen.

Inhoudsopgave

Wat is aanwezigheidsregistratie?

Aanwezigheidsregistratie betekent simpelweg dat wordt bijgehouden wie er aan het werk is. Het begint met het nauwkeurig vaststellen van de werkuren van werknemers. Dit proces omvat het bijhouden van de tijd die werknemers op de werkplek doorbrengen, inclusief in- en uitklokken, pauzes en eventueel overwerk.

Waarom is aanwezigheidsregistratie van personeel belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom het bijhouden van aanwezigheid belangrijk is. Enkele van de voornaamste redenen zijn:

 1. Efficiëntie: Door goed bij te houden wie er werkt, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat er niet te veel of te weinig mensen zijn. Door inzicht te bieden in de werktijden van werknemers, kunnen bedrijven de bezetting afstemmen op de vraag, over- of onderbezetting vermijden en productiviteit maximaliseren. Dit is vooral relevant voor sectoren waarin de vraag naar arbeid fluctueert, zoals de detailhandel of de horeca.
 2. Medewerker welzijn: Door de werktijden van werknemers goed te beheren, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat werknemers voldoende rust en hersteltijd krijgen. Dit draagt niet alleen bij aan de gezondheid en het welzijn van individuele werknemers, maar ook aan de algehele tevredenheid en betrokkenheid binnen de organisatie.
 3. Veiligheid: In het geval van noodsituatie kan het belangrijk zijn dat het meteen duidelijk is wie er aanwezig is in het pand/op de locatie, en wie niet. Op deze manier is de veiligheid van de medewerkers te waarborgen.
 4. Wetgeving: In sommige gevallen is het verplicht of nodig om werkuren bij te houden  bijvoorbeeld voor het uitbetalen van salaris. Met aanwezigheidsregistratie kunnen bedrijven laten zien dat ze zich aan deze regels houden. En betaal je altijd het juiste salaris.

Vormen van aanwezigheidsregistratie

Er zijn verschillende manieren om de aanwezigheid van het personeel te registreren. Voorheen ging dit vaak met een intekenlijst bij de ingang van het kantoor of op de werkplaats. Men moest hier dan naam en aankomsttijd noteren. Dit werd vervolgens handmatig verwerkt door de administratie.

Na de papieren administratie kwam het inchecken met druppel en/of pas via een terminal. Deze manier maakt het proces al eenvoudiger, maar gaat vaak gepaard met hoge installatie en onderhoudskosten. Ook het vervangen van materiaal of aanschaf van nieuwe pasjes brengt een extra administratieve last met zich mee.

Door de digitalisering wordt er nu veel vaker gekeken naar digitale aanwezigheidsregistratie. Dit is bijvoorbeeld door inklokken met een mobiele app of door gebruik te maken een digitale prikklok. Hierdoor staat informatie direct in de cloud en door integratie met een payroll provider of HR-pakket wordt er veel tijd bespaard.

Voor- en nadelen

Aan aanwezigheidsregistratie zitten natuurlijk zowel voor- als nadelen verbonden.

Voordelen:

 • Nauwkeurigheid: Met speciale apparaten is de registratie van werktijden erg precies, waardoor fouten worden voorkomen.
 • Tijdsbesparing: Moderne systemen besparen tijd, zowel voor werknemers als voor de mensen die de registratie bijhouden.
 • Inzicht in productiviteit: Door goed bij te houden wie er werkt, kunnen bedrijven zien hoe productief mensen zijn en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Nadelen:

 • Privacy: Sommige mensen vinden het vervelend dat hun werkuren precies worden bijgehouden. Ze maken zich zorgen over hun privacy.
 • Kosten: Het opzetten van een goed systeem kan veel geld kosten, ook al bespaart het op lange termijn tijd en geld.
 • Weerstand: Niet iedereen is blij met aanwezigheidsregistratie. Sommige werknemers vinden het vervelend en denken dat het betekent dat ze worden gecontroleerd.

Tips voor succesvolle implementatie

Om te zorgen dat het het gebruik van een tijdregistratiesysteem succesvol te laten verlopen,  zijn hier enkele tips om aanwezigheidsregistratie effectief te implementeren binnen een organisatie:

 1. Stel duidelijke doelen: Voordat je begint, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen voor de aanwezigheidsregistratie. Wil je bijvoorbeeld vooral efficiënter worden, de veiligheid verbeteren, of beide? Door duidelijke doelen te stellen, kun je de implementatie beter afstemmen op de behoeften van je organisatie.
 2. Kies het juiste systeem: Er zijn veel verschillende systemen beschikbaar voor aanwezigheidsregistratie, variërend van eenvoudige spreadsheets tot cloud/digitale oplossingen. Kies een systeem dat past bij de grootte en de behoeften van je organisatie. Denk ook aan factoren zoals gebruiksvriendelijkheid en kosten.
 3. Betrek medewerkers: Het is belangrijk om medewerkers te betrekken bij het proces van aanwezigheidsregistratie. Leg duidelijk uit waarom het nodig is en wat de voordelen zijn. Luister ook naar eventuele zorgen of bezwaren die ze hebben en probeer hier rekening mee te houden bij de implementatie.
 4. Zorg voor training en ondersteuning: Zorg ervoor dat medewerkers voldoende training krijgen in het gebruik van het nieuwe registratiesysteem. Bied ook ondersteuning aan voor eventuele vragen of problemen die ze tegenkomen tijdens het gebruik ervan.
 5. Test en evalueer: Voordat je het nieuwe systeem volledig uitrolt, is het verstandig om het eerst grondig te testen in een kleine pilotgroep. Zo kun je eventuele problemen identificeren en oplossen voordat het systeem breed wordt geïmplementeerd. Na de implementatie is het ook belangrijk om regelmatig te evalueren hoe het systeem functioneert en waar er eventueel verbeteringen mogelijk zijn.

Aanwezigheidsregistratie is erg belangrijk voor moderne bedrijven. Het zorgt niet alleen voor efficiëntie en veiligheid, maar helpt ook om regels na te leven. Moderne technologieën maken het makkelijker dan ooit om de aanwezigheid van werknemers bij te houden, maar het is belangrijk om ook rekening te houden met privacy en de wensen van werknemers.

Veelgestelde vragen

Wat is aanwezigheidsregistratie?
Aanwezigheidsregistratie verwijst naar het proces van het bijhouden en documenteren van de aanwezigheid van individuen binnen een organisatie, meestal op de werkplek. Dit omvat het registreren van werktijden, in- en uitchecken op de werkplek en het vastleggen van afwezigheid, zoals vakanties of ziekteverlof.

Welke methoden worden gebruikt voor aanwezigheidsregistratie?
Verschillende methoden worden gebruikt voor aanwezigheidsregistratie, waaronder digitale oplossingen als een digitale prikklok of een mobiele app en traditionele methoden zoals handmatige registratie via spreadsheets.

Hoe kan aanwezigheidsregistratie worden geïntegreerd met andere bedrijfsprocessen?
Aanwezigheidsregistratie kan worden geïntegreerd met andere bedrijfsprocessen, zoals salarisadministratie, verlofbeheer en personeelsplanning. Dit zorgt voor een betere operationele efficiëntie en een geïntegreerd beheer van personeelsgegevens.

Wat zijn de voordelen van digitale aanwezigheidsregistratie?
Met het digitaliseren van het bijhouden van aanwezigheid verhoog je de nauwkeurigheid van registraties, bespaar je tijd om verwerking en administratie en krijg je vereenvoudigd inzicht in de productiviteit.

Aanwezigheidsregistratie- Frequently Asked Questions(FAQ)
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager