14/3/2024

Zorgeloze feestdagen: Hoe planningsproblemen te voorkomen

3 minuten
Een man schrijft op een whiteboard en draagt een kerstmuts.

De feestdagen zijn voor velen de meest magische tijd van het jaar, maar voor bedrijven kunnen ze een bron van stress en planningsproblemen zijn. Een van de grootste uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd, is het personeelstekort, waardoor onderbezetting tijdens de drukke feestdagen een reële zorg wordt. We zullen enkele veelvoorkomende planningsproblemen bespreken en hoe je deze kunt voorkomen.

Oorzaken van planningsproblemen en onderbezetting

Planningsproblemen en onderbezetting tijdens de feestdagen kunnen om verschillende redenen ontstaan. Een van de meest voor de hand liggende is dat werknemers tijdens de vakantieperiode vaak vrij nemen. Dit kan leiden tot een tekort aan personeel, waardoor degenen die wel werken overbelast raken. Bovendien kan het moeilijk zijn om tijdelijk personeel te vinden om dit tekort op te vullen, omdat velen zelf vakantie vieren.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van planningsproblemen is onvoldoende communicatie en planning voorafgaand aan de feestdagen. Als bedrijven niet anticiperen op de hogere vraag tijdens deze periode, kunnen ze in de problemen komen. Het kan leiden tot chaotische dienstregelingen, vertraagde projecten en ontevreden klanten.

Hoe kun je Planningsproblemen voorkomen?

Om planningsproblemen tijdens de feestdagen te voorkomen, is een proactieve aanpak essentieel. Hier zijn enkele strategieën die je kunt volgen:

 • Begin op tijd: Begin ruim van tevoren met de planning voor de feestdagen. Identificeer welke werknemers vakantie willen opnemen en probeer dienstregelingen op te stellen die voor iedereen werken. Door vroegtijdig te anticiperen op het personeelstekort, kun je mogelijke problemen voorkomen.
 • Communiceer duidelijk: Zorg ervoor dat je met je werknemers communiceert over de verwachte werklast en hun beschikbaarheid tijdens de feestdagen. Moedig open communicatie aan en sta open voor verzoeken voor vrije dagen.
 • Overweeg flexibele planning: In sommige gevallen kan flexibele planning een oplossing zijn. Dit betekent dat werknemers de kans krijgen om hun werktijden aan te passen of hun uren te ruilen met collega's, zodat iedereen de kans krijgt om vakantie te vieren.
 • Zoek naar tijdelijk personeel: Als je weet dat je te maken krijgt met een personeelstekort, overweeg dan het inhuren van tijdelijk personeel of uitzendkrachten om de drukte op te vangen. Zorg ervoor dat je ze goed inwerkt, zodat ze naadloos kunnen meedraaien in je bedrijf.

Efficiënte planning

Een effectieve planning is cruciaal om planningsproblemen tijdens de feestdagen te voorkomen. Traditionele, handmatige planningssystemen kunnen tijdrovend en foutgevoelig zijn, vooral tijdens drukke periodes. Gelukkig biedt technologie de oplossing. Hier zijn enkele best practices die je kunt volgen om je vakantieplanning soepeler te laten verlopen. Hier zijn enkele tips:

 1. Stel een vakantieplanning op.
  Een gedetailleerde vakantieplanning kan helpen bij het organiseren van de beschikbaarheid van werknemers en het voorkomen van onderbezetting. Zorg ervoor dat iedereen weet welke diensten ze moeten dekken en wanneer ze vrij zijn.
 2. Maak gebruik van online planningstools
  Online planningstools, zoals planning software, kunnen je planningsproces vereenvoudigen. Deze tools kunnen helpen bij het toewijzen van diensten op basis van beschikbaarheid, vaardigheden en voorkeuren van werknemers. Ze kunnen ook waarschuwingen genereren voor mogelijke planningsproblemen, zoals onderbezetting, en suggesties bieden voor het oplossen van deze problemen.
 3. Moedig vroegtijdige verlofaanvragen aan
  Stimuleer werknemers om vroegtijdig verlofaanvragen in te dienen. Dit geeft je voldoende tijd om de planning aan te passen en eventuele planningsproblemen op te lossen.
 4. Houd rekening met werknemersvoorkeuren
  Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de voorkeuren van je werknemers bij het opstellen van dienstregelingen. Dit kan de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers verhogen
 5. Sta (zelfstandige) dienstwisselingen toe
  Het toestaan van medewerkers om dienstwisselingen aan te vragen is een handig idee. Het maakt jouw taak gemakkelijker door je team in staat te stellen een optimale planning te creëren die voor iedereen werkt. Laat medewerkers proactief ruilen of keur ruil verzoeken snel toe. Het laatste wat je wilt is dat niemand komt opdagen omdat de goedkeuring op het laatste moment plaatsvond. Het tijdig goedkeuren van shift change requests kan zorgen voor een soepelere planning en voorkomt last-minute stress.
 6. Creëer een back-up plan
  Bereid je voor op onverwachte omstandigheden door een back-up plan te hebben voor het geval een werknemer uitvalt. Dit kan helpen om de impact van onderbezetting te minimaliseren.
 7. Zorg voor beloningen en erkenning
  Het is belangrijk om waardering te tonen voor je werknemers, vooral tijdens drukke tijden. Overweeg het aanbieden van beloningen of erkenning voor degenen die extra inzet tonen tijdens de feestdagen. Dit kan hen motiveren om flexibeler te zijn in hun planning.
 8. Leer van eerdere ervaringen
  Neem de tijd om te evalueren wat er in voorgaande jaren goed is gegaan en waar er ruimte is voor verbetering. Gebruik deze inzichten om je vakantieplanning te optimaliseren.

Planningsproblemen en onderbezetting tijdens de feestdagen kunnen een aanzienlijke uitdaging vormen voor bedrijven. Het vermijden van deze problemen vereist een proactieve aanpak, inclusief het gebruik van technologie en effectieve planningstechnieken. Door vroegtijdig te beginnen, open communicatie te stimuleren en flexibel te zijn in je aanpak, kun je ervoor zorgen dat je vakantieplanning soepel verloopt en dat zowel werknemers als klanten tevreden blijven.

Het vermijden van planningsproblemen en onderbezetting is essentieel om de feestdagen zonder al te veel stress door te komen. Met de juiste aanpak kun je ervoor zorgen dat je bedrijf goed voorbereid is en dat iedereen van de feestdagen kan genieten.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager