4/6/2024

Zeven tips voor succesvolle catering

2 minuten
7 tips voor succesvolle catering

Het runnen van een succesvol cateringbedrijf vereist organisatie, planning en klantgerichtheid. Of je nu een ervaren cateraar bent of net begint, deze tips helpen je om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Hier zijn de essentiële stappen om ervoor te zorgen dat jouw cateringbedrijf uitblinkt:

1. Voorbereiding is alles

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door alles tijdig voor te bereiden voorkom je verrassingen en vertragingen tijdens het evenement tijdens evenementen. Enkele manieren om vooruit te plannen:

 • Schoonmaken: Zorg ervoor dat je keuken en keukengerei grondig schoon zijn voordat je begint.
 • Voorbereidende taken: Voer kleine taken zoals het schillen van aardappelen, snijden van fruit en marineren van vlees van tevoren uit. Zo staat alles al klaar voor wanneer het koken begint.
 • Koude gerechten: Bereid koude gerechten, zoals aardappelsalades, van tevoren voor. Dit geeft je de benodigde rust tijdens het event, je hoeft dan alleen op warm te focussen.
 • Koelruimte: Zorg voor een opgeruimde koelkast waar je alles eenvoudig in kan bewaren. Om alles snel terug te vinden is het handig als je items labelt. Zo weet je in één oogopslag wat waar in zit.

2. Prioriteer voedselhygiëne

Voedselhygiëne is cruciaal om problemen met de Voedsel- en Warenautoriteit te voorkomen en je gasten gezond te houden. Regelmatig schoonmaken is belangrijk, niet alleen van kookgerei, maar ook van oppervlakten en koelkasten. Zorg dat medewerkers schone handen en geknipte nagels hebben. Om kruisbesmetting te voorkomen, label je producten in de koelkast en gebruik je kleurgecodeerde snijplanken voor vis, vlees en groenten.

3. Luister naar je gasten

De mening van klanten is van onschatbare waarde. Hun feedback is cruciaal in jouw vooruitgang. Verzamel klantfeedback daarom bijvoorbeeld via anonieme kaartjes of social media. Positieve feedback is ook meteen goede marketing voor op je website of social media. Pas je menu aan op basis van de feedback, zoals het vervangen van slechtverkopende gerechten.

4. Creëer een praktisch menu

Een kleiner, goed doordacht menu is efficiënter:

 • Kwaliteit boven kwantiteit: Bied minder opties aan, maar zorg voor hoge kwaliteit. Doe liever een paar dingen heel goed, dan heel veel een beetje goed.
 • Ingrediënten delen: Gebruik ingrediënten die in meerdere gerechten voorkomen. Dit voorkomt onnodig hoge kosten en voedselverspilling.
 • Overzichtelijkheid: Zorg dat het menu makkelijk te scannen en te begrijpen is. Gebruik eventueel ondertitels om het gerecht toe te lichten of de hoofdingrediënten te benoemen. Maak gebruik van symbolen om dieetwensen uit te lichten.

5. Kies het juiste personeel

Het juiste personeel is essentieel voor het succes van je cateringbedrijf. Creëer een pool van betrouwbare medewerkers met verschillende vaardigheden:

 • Veelzijdige vaardigheden: Zorg dat je team bestaat uit mensen met uiteenlopende vaardigheden, van koks tot serveerders en logistiek personeel. Op deze manier heb je altijd voldoende mensen achter de hand.
 • Beschikbaarheid en planning: Gebruik planningsoplossingen voor catering zoals Workodo om de beschikbaarheid van je personeel bij te houden en ze efficiënt in te plannen voor opdrachten.
 • Betrouwbaarheid: Vertrouw op een team dat je niet in de steek laat en dat altijd professioneel handelt.

6. Kies je servicestijl

De servicestijl bepaalt je doelgroep en logistiek. Kies een stijl die past bij jouw soort gerechten, jouw doelgroep maar ook bij de service die je kan bieden.

 • Geserveerd: Geschikt voor formele gelegenheden zoals bruiloften.
 • Buffet: Populaire optie met zelfbediening.

7. Kies een thema

Zoals eerder gezegd, wees liever goed in een paar dingen dan in heel veel een beetje goed. Het kiezen van een thema helpt daarbij. Een thema, zoals Italiaan, Chinees of Thaise keuken, maakt het voor jouw klanten ook duidelijk waarvoor ze bij jou moeten zijn. Het hebben van een signature dish draagt daar ook aan bij.

Een signature dish is een gerecht waarom je bekend staat, dit hoeft niet één gerecht te zijn, maar kan ook een geweldig voorgerecht en hoofdgerecht zijn. Gebruik bijvoorbeeld een unieke maar herkenbare naam en bijzondere ingrediënten om de interesse te wekken.

8. Wat is de sleutel tot succes in catering?

Hier zijn de belangrijkste factoren voor succes in de cateringindustrie:

 • Blijf leren: Blijf jezelf en je team ontwikkelen.
 • Kwaliteit van voedsel: Compromitteer nooit op voedselkwaliteit.
 • Onderscheid jezelf: Bied unieke gerechten en thema’s aan.
 • Uitstekende klantenservice: Zorg dat je team topservice biedt.
 • Marketing en netwerken: Investeer in effectieve marketing en bouw een sterk netwerk op.
 • Efficiënte processen: Optimaliseer je bedrijfsprocessen om efficiëntie te maximaliseren en verspilling te minimaliseren.

Met deze tips kun je jouw cateringbedrijf naar een hoger niveau tillen en een uitstekende reputatie opbouwen in de markt. Succes!

Wil je de personeelsplanning voor catering van uitproberen? Dat kan! Probeer het 14 dagen gratis.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager