14/3/2024

Werving met een beperkt budget

2 minuten
Scrabble letters die het woord vormen join us.

Het werven van nieuw personeel als klein bedrijf is geen geringe taak. Je vraagt je misschien af hoe je met een beperkt budget en strakke deadlines kunt concurreren met grotere bedrijven om gekwalificeerde kandidaten. De kosten voor het aannemen van een werknemer kunnen immers drie tot vier keer het salaris van de functie bedragen en de gemiddelde tijd om een vacature in te vullen is toegenomen tot 44 dagen.

Gelukkig kan jouw klein bedrijf effectief toptalent aantrekken met verschillende methoden die je niet de kop kosten, zelfs zonder een toegewijd HR-team. Lees verder om praktische wervingsstrategieën en budgettips te ontdekken die je vandaag nog kunt toepassen.

5 Kosteneffectieve strategieën

Geen enkel wervingsplan werkt voor elk bedrijf en het jouwe kan in de loop van de tijd evolueren. Begin met te achterhalen welke methoden op dit moment de grootste impact zullen hebben op jouw bedrijf. Zodra je weet wat werkt en wat niet, kun je je tactieken dienovereenkomstig aanpassen. Hier zijn vijf strategieën om te overwegen:

1. Interne Werving

Voordat je geld uitgeeft aan het plaatsen van advertenties op verschillende vacaturesites en mogelijk wekenlang honderden sollicitaties doorzoekt, vraag jezelf af: werkt de ideale kandidaat al hier? Interne wervingspraktijken, zoals het overplaatsen en promoten van werknemers, verminderen wervingskosten, besparen tijd en verhogen de moraal van werknemers. Een win-winsituatie!

2. Vraag naar medewerkersverwijzingen

Als je interne sollicitatiepool beperkt is, vraag dan aan je beste werknemers of ze iemand kennen die goed zou passen bij een openstaande functie of stel een medewerkersverwijzingsprogramma in. Hoewel dit niet verplicht is, bieden veel verwijzingsprogramma's meestal een bescheiden stimulans. Als een geldbonus niet haalbaar is vanwege budgettaire beperkingen van kleine bedrijven, overweeg dan kosteneffectieve beloningen, zoals een gratis lunch of een extra vrije dag.

3. Optimaliseer je vacatureteksten

Je moet mogelijk extern werven in combinatie met mond-tot-mondreclame-inspanningen. Stel een beknopte en overtuigende vacaturetekst op met relevante zoekwoorden die de details van de functie duidelijk beschrijven, waaronder:

  • Taakverantwoordelijkheden
  • Opleiding en ervaring
  • Vereiste softwarevaardigheden
  • Gewenste vaardigheden
  • Beloning en voordelen

Terwijl grotere bedrijven misschien pronken met riante bonussen en opvallende voordelen, kunnen kleine bedrijven nog steeds concurreren door zinvolle en unieke voordelen aan te bieden. Zo geven flexibele werktijden  werknemers de autonomie om te kiezen wanneer en waar ze hun beste werk zullen doen. En onderstuenen welzijnsprogramma’s  hun fysieke en mentale gezondheid, en helpen hun balans tussen werk en privé te verbeteren.

Zodra je vacaturetekst klaar is, verspreid je het woord op verschillende vacaturesites met gratis of goedkope opties voor kleine bedrijven en op de socialemediaplatforms van je bedrijf. Denk hierbij aan indeed, maar post het ook op je eigen LinkedIN pagina. Vraag wederom jouw medewerkers deze te delen in hun eigen netwerk

4. Geef je werkgeversmerk een menselijke touch

Als je vacatures de interesse van kandidaten wekken, zullen ze natuurlijk je bedrijfswebsite en socialemediapagina's bezoeken om meer te weten te komen over je werkgeversmerk en cultuur. Deel boeiende content over de missie, waarden, prestaties en natuurlijk de werknemerservaring van je organisatie.

Het omzetten van je werknemers in merkambassadeurs is een andere kosteneffectieve wervingsstrategie. Een onderzoek van Edelman wees uit dat 79% van de werknemers hun collega's meer vertrouwt dan leidinggevenden. Naarmate authenticiteit voor werkzoekenden steeds belangrijker wordt, kan het tonen van getuigenissen van werknemers die de uitdagende en succesvolle aspecten van werken voor jouw organisatie delen, je wervingsinspanningen een flinke boost geven.

Moedig ze aan om bedrijfsrecensies in te dienen op sites zoals Glassdoor, je wervingscontent op sociale media opnieuw te posten om te delen met hun netwerken en spontane foto's te maken op teambuildingevenementen die op je carrièrepagina worden weergegeven. Dat teambuilding uitje kan voor meer ingezet worden dan alleen voor het moraal.

5. Blijf op schema met HR-software

Het is moeilijk om de tijd te vinden om een meerfasen wervingsproces te beheren, vooral als klein bedrijf. Tussen verkoopvergaderingen, reclame en bergen papierwerk draaien jij en je werknemers waarschijnlijk meerdere borden tegelijk. Maar een snelle invultijd kan de kans vergroten om toonaangevende kandidaten binnen te halen om deze last te verlichten.

In plaats van te vertrouwen op een zelfgemaakte spreadsheet, kan wervingssoftware voor kleine bedrijven je team georganiseerd houden. Met een applicant tracking system (ATS) en andere handige tools kun je ervoor zorgen dat geen enkele kandidaat tussen de kieren valt en tegelijkertijd een positieve ervaring opbouwen en een reputatie van professionaliteit opbouwen.

De concurrentie om toptalent is hevig, maar de omvang van je budget hoeft niet de kwaliteit van je aanwervingen te dicteren. Door creatieve tactieken te benutten, zoals verwijzingsprogramma's, authentieke storytelling en HR-software die aan je behoeften voldoet, kan jouw klein bedrijf niet alleen concurreren, maar uitblinken in het wervingspel.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager