14/3/2024

Feestdagen op de werkvloer: toeslagen, rechten en tips!

3 minuten
Een man aan het werk achter zijn computer met een kerstmuts op.

Stel je dit voor: het is een prachtige zondagochtend, de zon schijnt, en je hoort het verre gelach van mensen die van hun vrije dag genieten. Je ligt in bed en vraagt je af, "Moet ik echt werken op zondag?" En wat als die zondag toevallig een feestdag is? Werken op zondag of tijdens een feestdag kan een serieuze tweestrijd zijn. Aan de ene kant wil je die welverdiende rust en quality time met je familie en vrienden, maar aan de andere kant biedt het werken op feestdagen ook voordelen. In dit deel van de blogpost gaan we op ontdekkingsreis om te begrijpen wat het betekent om op zondag te werken en wat je rechten zijn.

Werken op een feestdag, ja of nee?

Het eerste dat bij veel mensen opkomt als ze denken aan werken op zondag, is krijg ik hiervoor dubbel betaald of een andere toeslag?  En wat houdt dit eigenlijk in? Feestdagen toeslag is een extra vergoeding die je ontvangt voor werken op feestdagen of op zondag. Het is als een financiële pluim op je hoed voor het opofferen van je vrije tijd om te werken wanneer anderen vrijaf hebben. De hoogte van deze toeslag kan variëren, afhankelijk van je werkgever en de sector waarin je werkt. Voordat je 'ja' zegt tegen een zondagdienst, is het belangrijk om te begrijpen of en hoeveel extra geld je kunt verwachten.

De juridische kanten van werken op feestdagen

Het idee van extra geld voor werken op feestdagen klinkt verleidelijk, maar wat zegt de wet hier eigenlijk over? Kunnen werkgevers je verplichten om te werken tijdens de feestdagen? En heb je enige bescherming als je je kerstdiner dreigt te missen? Laten we eens kijken naar wat de juridische kant van werken op feestdagen in Nederland te zeggen heeft.

Volgens Rechtswinkel Rotterdam, zegt de wet niets over werken op feestdagen. In principe kunnen werkgevers je inderdaad verplichten om op feestdagen te werken. Het goede nieuws is dat ze je hier niet zomaar toe kunnen dwingen. De meeste cao's bevatten regels over werken op feestdagen en zondagen. Deze regels kunnen de verplichtingen van werkgevers beperken en ervoor zorgen dat werknemers niet overmatig worden belast. Raadpleeg je cao om te begrijpen welke regels er specifiek voor jouw situatie gelden. Hier vind je meer informatie over de horeca cao feestdagen  en de onregelmatigheidtoeslag van ziekenzorg.

Daarnaast moeten werkgevers bij het opstellen van werkschema's rekening houden met de zogenaamde "rusttijden." Dit betekent dat je recht hebt op een bepaalde periode van rust tussen je diensten, zelfs als die diensten op een feestdag vallen. Dit is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd hebt om te herstellen en te genieten van je vrije tijd. Dus, hoewel werkgevers je kunnen vragen om op feestdagen te werken, zijn er toch juridische grenzen aan hoeveel en wanneer ze je kunnen inplannen.

Tips voor werken op feestdagen en zondagen

Nu je de ins en outs van werken op zondagen en feestdagen kent, laten we eens kijken hoe je deze uitdaging kunt aangaan en ervoor kunt zorgen dat je er het beste uit haalt. Werken op deze bijzondere dagen kan een stuk draaglijker zijn als je enkele handige tips in gedachten houdt.

  • Plan vooruit: Als je weet dat je op een feestdag moet werken, probeer dan van tevoren te plannen. Zo kun je nog steeds tijd doorbrengen met je geliefden en activiteiten organiseren voor na je dienst. Plan bijvoorbeeld een derde kerstdag om het kerstdiner in te halen!
  • Bespreek je schema tijdig met je werkgever: Als je bepaalde verplichtingen hebt op feestdagen, zoals familiebijeenkomsten of religieuze vieringen, aarzel dan niet om dit met je werkgever te bespreken. Ze kunnen proberen je dienst zo in te plannen dat het beter past bij je behoeften.
  • Profiteer van de toeslag: Als je toch moet werken op een feestdag, zorg er dan voor dat je de feestdagen toeslag claimt waar je recht op hebt. Dit extra geld kan je helpen de opoffering van je vrije tijd enigszins goed te maken.
  • Maak van de gelegenheid gebruik: Sommige mensen genieten ervan om tijdens feestdagen te werken omdat ze minder drukte op de weg en in de stad ervaren. Het kan een kans zijn om extra inkomsten te verdienen zonder al te veel afleiding.
  • Verwen jezelf: Na een lange werkdag op een feestdag, verdien je een beetje verwennerij. Trakteer jezelf op je favoriete maaltijd, een ontspannend bad, of iets anders waar je van geniet om jezelf te belonen voor je inspanningen.

Als het aankomt op werken op feestdagen en zondagen, is er meer dan alleen de belofte van extra geld. Het is een mix van persoonlijke keuzes, juridische overwegingen en slimme planning. Onthoud dat werken op deze dagen niet het einde van de wereld is, maar zorg ervoor dat je op de hoogte bent van

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager