14/3/2024

Optimaal werkplezier: Het verhogen van tevredenheid bij oproepkrachten

2 minuten
Een vrolijke barista met een croissant in haar hand.

Medewerkers op uurcontracten, waaronder oproepkrachten en 0 uren contracten, vormen een belangrijk onderdeel van veel organisaties. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat deze medewerkers tevreden zijn en zich gewaardeerd voelen, ongeacht de aard van hun arbeidsovereenkomst. In deze blogpost zullen we bespreken hoe je de medewerkertevredenheid onder medewerkers op uurcontracten kunt verhogen en een positieve werkomgeving kunt bevorderen.

Tevredenheid telt

Werknemerbetrokkenheid en welzijn zijn intrinsiek verbonden en vormen een krachtige samenwerking die aanzienlijke invloed kan hebben op het succes van een bedrijf.

Zo is de kans de kans dat sterk betrokken werknemers hun organisatie verlaten 87% kleiner. Dit benadrukt de rol van betrokkenheid bij het bevorderen van werknemersbehoud, wat essentieel is voor de stabiliteit van een organisatie. Ook zijn betrokken werknemers productiever, met 202% meer inzet in hun werk. Deze verhoogde productiviteit komt niet alleen de werknemers zelf ten goede, maar draagt ook bij aan de algehele bedrijfsprestaties.

Bovendien neemt het ziekteverzuim af onder betrokken werknemers, wat resulteert in een daling van 41%.

Flexibiliteit en voorspelbaarheid

Medewerkers op oproepbasis of met een nul uren contract waarderen flexibiliteit in hun werkschema, maar ze hebben ook behoefte aan voorspelbaarheid. Probeer een balans te vinden tussen het bieden van flexibiliteit en het geven van duidelijkheid over hun werktijden. Communiceer duidelijk over planning en verschuivingen en zorg ervoor dat medewerkers tijdig op de hoogte worden gebracht. Dit helpt hen om hun persoonlijke en professionele verplichtingen te beheren.

Waardering en erkenning

Het is essentieel om waardering en erkenning te tonen aan medewerkers op uurbasis. Hoewel ze mogelijk niet dezelfde voordelen en zekerheid hebben als vast personeel, dragen ze wel bij aan het succes van de organisatie. Implementeer een belonings- en erkenningssysteem dat alle medewerkers waardeert, ongeacht hun arbeidsovereenkomst. Dit kan variëren van kleine bedankjes tot bonussen voor uitstekende prestaties.

Gezonde werkomgeving

Zorg voor een gezonde werkomgeving waarin medewerkers zich gerespecteerd en ondersteund voelen. Dit omvat het aanpakken van problemen zoals "clopening" (waar medewerkers laat 's avonds sluiten en vroeg in de ochtend weer openen), en het zorgen voor voldoende rusttijd tussen verschuivingen. Een evenwichtige werk-privébalans is cruciaal voor tevredenheid.

In conclusie, gelukkige werknemers dragen bij aan hun eigen welzijn, versterken jou als werkgever en dragen bij aan het succes van het bedrijf. Gelukkige werknemers gedijen beter in hun functies, zijn loyaler, en leveren uiteindelijk waardevolle bijdragen aan de algehele groei en productiviteit van de organisatie. Dus, investeren in het geluk van je werknemers is niet alleen een goed idee voor henzelf, maar ook voor jou en het bedrijf als geheel

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager