14/3/2024

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding 2024

2 minuten
Een foto van trams bij een halte.

Het nieuwe jaar brengt altijd enkele veranderingen met zich mee, en een van de onderwerpen die velen raakt, is de onbelaste reiskostenvergoeding. Of je nu dagelijks naar je werk pendelt of af en toe zakelijke kilometers maakt, deze veranderingen kunnen van invloed zijn op je financiële situatie. In deze sectie zullen we verkennen wat de verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding in 2024 voor jou betekent.

De onbelaste reiskostenvergoeding in een notendop

Voordat we dieper ingaan op de verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding, laten we eens kijken naar wat dit precies inhoudt. De onbelaste reiskostenvergoeding is een bedrag dat je van je werkgever ontvangt om je reiskosten te dekken. Dit kan gelden voor woon-werkverkeer, maar ook voor zakelijke reizen in het kader van je werk. Het aantrekkelijke aan deze vergoeding is dat het bedrag dat je ontvangt niet wordt belast, wat betekent dat je er dus geen belasting over hoeft te betalen.

Verhoging van de onbelaste reiskosten in 2024

Het goede nieuws is dat in 2024 de onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd. Dit betekent dat je meer geld ontvangt voor dezelfde afstand die je aflegt. Het onbelaste tarief gaat van €0,21 naar €0,22.

De verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding kan van invloed zijn op verschillende aspecten van je financiën. Ten eerste zal het je dagelijkse uitgaven verminderen, omdat je minder geld kwijt bent aan reizen. Dit kan je helpen om geld te besparen of het te besteden aan andere zaken die belangrijk voor je zijn. Bovendien kan het je nettoloon verhogen, wat een welkome aanvulling kan zijn op je financiën.

Is verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding verplicht?

Het is echter belangrijk om te onthouden dat werkgevers niet verplicht zijn om de onbelaste reiskostenvergoeding te verhogen, zelfs als de tarieven stijgen. Dit betekent dat sommige werkgevers ervoor kunnen kiezen om de oude tarieven te handhaven. In dergelijke gevallen is het belangrijk om de regels en voorschriften te raadplegen die zijn vastgelegd in de cao of andere overeenkomsten tussen jou en je werkgever. Het kan ook nuttig zijn om met je werkgever te onderhandelen over eventuele aanpassingen om ervoor te zorgen dat je een eerlijke vergoeding ontvangt voor je reiskosten. Het is goed om op de hoogte te zijn van je rechten en bereid te zijn om vragen te stellen als je onzeker bent over je vergoeding. Het kan helpen om helderheid te krijgen over de regelingen die voor jou van toepassing zijn en ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.

Het jaar 2024 brengt enkele welkome veranderingen met zich mee, vooral als het gaat om de onbelaste reiskostenvergoeding. Deze vergoeding, die van toepassing is op zowel woon-werkverkeer als zakelijke reizen, kan een financiële opsteker zijn. Het is echter essentieel om te onthouden dat werkgevers niet verplicht zijn om de onbelaste reiskostenvergoeding te verhogen, zelfs als de tarieven stijgen. Het is raadzaam om de geldende regels en voorschriften in je arbeidsovereenkomst of cao te raadplegen.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager