14/3/2024

Van verveling naar voldoening: Hoe voorkom en verhelp je een bore-out

3 minuten
Een man zit verveeld achter zijn laptop.

We hebben allemaal gehoord over burn-out op het werk. Velen van ons hebben het ervaren, met name na de stress en onrust van het afgelopen anderhalf jaar en er zijn duizenden artikelen online die ons waarschuwen voor de tekenen en symptomen van burn-out. Maar naast het gevoel van overbelasting en onderwaardering op het werk, is de kans groot dat velen van ons ook een andere, even schadelijke fenomeen ervaren: boreout op het werk.

Wat is boreout?

Terwijl burn-out het gevolg is van stress en een slechte balans tussen werk en privé, evenals de verheerlijkte cultuur van overwerk, treedt boreout op wanneer we zo verveeld en ontevreden zijn op het werk dat alles gewoon een beetje zinloos lijkt. Volgens Lotta Harju, professor in organisatiegedrag aan de EM Lyon Business School in Frankrijk, is "boreout chronische verveling".

Hoewel het normaal is om af en toe verveeld te zijn op het werk, is chronische verveling heel anders en gaat gepaard met een emotionele tol die ernstige gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en welzijn. Boreout is specifiek gerelateerd aan het gevoel van spirituele ontkoppeling op het werk: we kunnen ons losgekoppeld voelen van onze collega's, vervreemd van de visie van ons bedrijf en alsof onze rol geen enkel doel of betekenis heeft.

Wat zijn de tekenen van verveeld op het werk?

De tekenen van boreout lijken op de tekenen van burn-out: je kunt je overweldigd, uitgeput of emotioneel uitgeput voelen. Als je last hebt van boreout, kan het voelen alsof je gewoon door de bewegingen gaat - lusteloos door de werkdag loopt zonder iets waardevols te bereiken. Je kunt stuurloos voelen, alsof je doelloos en zonder richting door het water beweegt.

Het lijkt misschien vreemd dat je zo'n schadelijk effect kunt hebben door je op het werk te vervelen, maar wanneer we mentaal niet worden uitgedaagd in onze banen, of we voelen ons losgekoppeld en ontkoppeld, is het gemakkelijk om het gevoel te hebben dat er geen punt is. "Boreout kan ervoor zorgen dat iemand zich leeg voelt, wat kan leiden tot gevoelens van boosheid, frustratie, apathie, vermoeidheid, nervositeit, stress, angst of prikkelbaarheid", zegt Nancy Sokarno, een psycholoog bij het digitale mentale gezondheidsbedrijf Lysn.

Volgens Pablo Vandenabeele, klinisch directeur voor geestelijke gezondheid bij Bupa UK, "Vroege tekenen van boreout kunnen gevoelens van angst, verdriet en depressie omvatten... Je kunt je ondergewaardeerd voelen als je werk repetitief is, eenvoudig en er niet veel mogelijkheid is voor sociale interactie, waardoor je je losgekoppeld voelt van je werk en collega's."

Wat veroorzaakt boreout?

We weten dat boreout niet zomaar ontstaat na een saaie dag op het werk, dus wat veroorzaakt het eigenlijk? Volgens experts zijn er drie belangrijke factoren:

  1. Gebrek aan doel: Het gevoel van losgekoppeld zijn van je baan of je bedrijf, evenals wat je kunt bereiken via je werk.
  2. Gebrek aan uitdaging: Niet mentaal worden uitgedaagd op het werk, of niet de kans krijgen om je kennis en vaardigheden te gebruiken; je werk kunnen doen zonder enige inspanning.
  3. Gebrek aan vooruitzicht op vooruitgang: Het gevoel van stagnatie op het werk, alsof er geen kansen zijn voor professionele ontwikkeling of carrièreperspectief.

Wat zijn de gevaren van boreout?

De gevaren van boreout mogen niet worden onderschat. Het kan leiden tot depressie, stress, vermoeidheid en apathie, gevoelens van boosheid en frustratie veroorzaken, en leiden tot aandoeningen zoals slapeloosheid. Maar de gevaren zijn niet alleen psychologisch. Volgens psycholoog Nancy Sokarno kan boreout ook "leiden tot tinnitus, vatbaarheid voor infecties, maagproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en algemene ongezondheid (vaak als gevolg van het zoeken naar ongezond voedsel om een emotioneel leegte te vullen)."

Vanuit een bedrijfsperspectief kan boreout extreem kostbaar zijn. Het kan leiden tot economische verliezen en menselijk kapitaal en was ongetwijfeld een factor in de "Great Resignation" van 2021. Het kan zelfs leiden tot forse betalingen: vorig jaar werd een Frans parfumbedrijf veroordeeld om een voormalige werknemer €40.000 te betalen nadat zijn advocaten met succes betoogden dat hij zo'n extreme boreout had geleden dat het leidde tot een zenuwinzinking; de rechtbank oordeelde dat de boreout gelijk stond aan "morele intimidatie".

Kun je boreout oplossen?

Dus wat is de beste manier om boreout aan te pakken? Het ermee omgaan kan een uitdaging zijn, omdat je meestal op het moment dat je erkent dat je boreout ervaart, al serieus gedemotiveerd bent. Maar je baan verlaten hoeft niet het antwoord te zijn, en er zijn manieren waarop je boreout kunt overwinnen.

Allereerst kan praten, zoals bij elk probleem, helpen. Praten met iemand die je vertrouwt over hoe je je voelt, kan je helpen je boreout te begrijpen, evenals vaststellen hoelang je je al zo voelt. Je wilt misschien ook met je manager pr

aten over welke veranderingen kunnen worden aangebracht om je rol boeiender te maken. Denk na over welke taken je verveeld maken en welke nieuwe verantwoordelijkheden je interesse zouden kunnen wekken.

Het is ook nuttig om prioriteit te geven aan het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Als je vanuit huis werkt, zoals velen van ons, kan het gemakkelijk zijn om de motivatie te verliezen; zonder interactie met collega's of fatsoenlijke pauzes kunnen de dagen in elkaar overvloeien, en de grenzen tussen ons professionele en persoonlijke leven kunnen vervagen. Zorg ervoor dat je fatsoenlijke pauzes neemt en geniet van je vrije tijd, zodat je gemakkelijker kunt focussen wanneer je in de werkmodus bent, wat je betrokkenheid kan vergroten en de productiviteit kan verhogen.

Tot slot is het belangrijk om wat tijd te nemen om na te denken over je doel en wat je motiveert. Wanneer je je verveeld en losgekoppeld voelt, is het gemakkelijk om je doelen en gevoel van zelf uit het oog te verliezen, wat gevoelens van boreout kan verergeren. Denk na over welke activiteiten je een goed gevoel over jezelf geven, of welke activiteiten je opwinden, en zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om ze te doen.

Deze dingen hoeven niet gerelateerd te zijn aan werk - het kan gaan om creatief schrijven, het stellen van een bewegingsdoel, of het leren van een nieuwe vaardigheid. Wanneer je boreout ervaart, zul je waarschijnlijk niet zo gemotiveerd zijn om je doelen te bereiken, dus neem de tijd om na te denken over wat je eigenlijk wilt bereiken. Je buiten werk vervuld voelen kan je humeur een oppepper geven en je helpen productief en gemotiveerd te voelen, wat dan kan doorsijpelen naar hoe je je voelt over je werk.

Er is meestal geen snelle oplossing voor boreout; het is vaak een kwestie van trial and error, waarbij je veranderingen in je leven aanbrengt en ziet wat voor jou werkt. Boreout kan een uiterst moeilijke ervaring zijn, dus het is belangrijk om aardig te zijn voor jezelf en niet te veel druk op jezelf te leggen. Uiteindelijk kan boreout soms een overgang markeren naar een opwindend nieuw begin - of dat nu een nieuwe carrière is, een nieuwe rol, of zelfs gewoon een nieuwe benadering van je werk/privébalans.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager