14/3/2024

Zelf je uurloon berekenen

3 minuten
Een rekenmachine ligt naast een laptop en er ligt geld op tafel.

Uurloon, wat is dat eigenlijk? Je hebt die term vast wel eens gehoord, maar wat betekent het nu echt? Laten we het in eenvoudige taal uitleggen. Uurloon is het bedrag dat je verdient voor elke gewerkte uur. Dit kan je bruto uurloon zijn, voordat belastingen en andere inhoudingen worden toegepast. Als je wilt weten hoeveel je maandelijks verdient, moet je je bruto uurloon omrekenen naar een maandloon.

Hoe bereken je jouw maandloon naar uurloon?

Soms wil je weten hoeveel je nu eigenlijk per uur verdient op basis van je maandloon. Misschien wil je dit vergelijken met andere baanaanbiedingen of gewoon een duidelijk beeld hebben van wat je verdient. Om je maandloon om te rekenen naar een uurloon, doorloop je enkele stappen.

  • Eerst dien je je werkuren te bepalen per week. Als je een vast aantal uren per week werkt, is dit eenvoudig. Als je wisselende uren hebt, neem dan het gemiddelde.
  • Kijk vervolgens naar je maandloon. Stel dat is €1800 is en je werkt 38 uur per week.
  • Gebruik dit om je weekloon te berekenen. Om je weekloon te berekenen, vermenigvuldig je je bruto maandsalaris met 3. Dit omdat er altijd 13 weken in 3 maanden zitten.
  • Deel dit vervolgens door 13. Dan heb je je weekloon.
  • Bereken je uurloon door simpelweg je weekloon te delen door het aantal uren dat je per week werkt. Je hebt je uurloon berekend!

Voor het gemak een voorbeeld: 

Stel dat je een bruto maandsalaris hebt van €1.800 en je werkt 38 uur per week. Dat betekent 3 x €1.800, wat neerkomt op €5.400 voor drie maanden. Aangezien er altijd dertien weken in drie maanden zitten, deel je eenvoudig je weekloon berekenen door €5.400 te delen door 13. Dit geeft je een weekloon van ongeveer €415,39. Je deelt €415,39 vervolgens door 38 (je werkuren). Dit geeft je een uurloon van ongeveer €10,93 per uur.

Uurloon naar maandloon berekenen

Wellicht wil je het ook omgekeerd weten. Wat is mijn maandloon? En wil je jouw uurloon naar maandloon berekenen.  Begin met het opschrijven van je bruto uurloon. Dit is het bedrag dat je verdient vóór eventuele belastingen, sociale premies of andere inhoudingen. Stel dat je bruto uurloon €12 is. Dit is het bedrag dat je ontvangt voor elk uur dat je werkt, voordat er geld wordt afgetrokken.

Om je maandloon te berekenen, vermenigvuldig je je bruto uurloon met het aantal uren dat je per week werkt en vervolgens met het aantal weken in de maand. In Nederland werken de meeste mensen 40 uur per week. Een maand heeft doorgaans 4 weken. Onderstaand voorbeeld laat zien hoe je jouw maandloon berekend:

€12 (bruto uurloon) x 40 (wekelijkse uren) x 4 (weken in de maand) = €1.920 maandloon

Handige online tools voor salarisberekening

Wil je nog sneller en eenvoudiger je uurloon, bruto uurloon, of maandloon berekenen? Dan zijn er verschillende online tools die je daarbij kunnen helpen. Hier zijn drie handige tools die je kunt gebruiken:

  1. Berekenen.nl: Deze website biedt een speciale calculator voor het berekenen van je uurloon. Je voert gewoon je maandloon en het aantal uren dat je per week werkt in, en de tool doet de rest. Het geeft je zowel je bruto uurloon als je uurloon na belastingen.
  2. Salaris-informatie.nl: Hier vind je niet alleen een rekenmachine om je maandsalaris om te zetten naar een uurloon, maar ook een schat aan informatie over belastingen, sociale premies en meer. Handig voor een diepgaand begrip van je financiën.
  3. Berekenhet.nl: Deze website biedt meerdere tools voor salarisberekeningen, inclusief het omrekenen van maandloon naar uurloon en vice versa. Het is een handige hulpbron om snel antwoorden te krijgen op je financiële vragen.

Met deze online tools kun je snel en eenvoudig je salaris berekenen en omzetten tussen verschillende eenheden. Of je nu in loondienst bent, een freelancer of zelfstandige, een goed begrip van je financiën is essentieel voor het beheren van je geld en het nemen van weloverwogen beslissingen over je carrière.

Het berekenen van je uurloon is cruciaal om je financiële situatie te begrijpen en te plannen. Of je nu wilt weten hoeveel je per uur verdient op basis van je maandloon of andersom, deze eenvoudige stappen en handige online tools maken het proces een fluitje van een cent. Zorg ervoor dat je je financiën in de gaten houdt en maak slimme keuzes voor een stabiele financiële toekomst.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager