16/4/2024

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Een afbeelding met de titel hoe schrijf je een motivatiebrief

Je bent op zoek naar een nieuwe baan of wellicht wel je eerste baan. Naast het op orde hebben van je cv, wordt er ook vaak gevraagd naar een motivatiebrief. Een goed geschreven motivatiebrief kan het verschil maken tussen wel of niet uitgenodigd worden op gesprek. In deze blog vertellen we je graag meer over waar een goede motivatiebrief aan moet voldoen en geven we je een motivatiebrief voorbeeld.

Inhoudsopgave

Wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief, ook wel sollicitatiebrief genoemd, is dus een brief die wordt geschreven als onderdeel van je sollicitatie. Je gebruikt dit om je interesse te uiten in de vacature en toe te lichten waarom jij geschikt bent voor de functie en het bedrijf. Je belicht je persoonlijkheid, motivatie, relvante ervaringen en prestaties. Het biedt werkgevers een kans om meer over je te weten te komen dan wat er in je cv staat, en het stelt jou in staat om jezelf te verkopen als de beste kandidaat voor de baan. Over het algemeen is het doel van een motivatiebrief om de werkgever ervan te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de functie en om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Schrijven motivatiebrief

Een logische opbouw voor het schrijven van een motivatiebrief is:

 1. Aanhef en introductie: Begin met een formele [Geachte] of iet minder formele aanhef [Beste]. Zorg ervoor dat je dit afstemt tot het soort bedrijf dat je solliciteert. Zo verwachten ze bij een bank een formelere aanhef dan bij een jong softwarebedrijf. Benoem kort wie je bent en op welke vacature je solliciteert.
 2. Motivatie en interesse: Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Geef aan wat je aanspreekt en waarom jij denkt goed bij het bedrijf te passen. Gebruik waar mogelijk een voorbeeld om je motivatie te ondersteunen.
 3. Relevante ervaringen en kwalificaties: Ga in op relevante ervaringen en kwalificaties. Is het je eerste baan? Haal dan ervaringen uit bijvoorbeeld projecten, sport of andere situaties waar je de vaardigheden hebt toegepast.
 4. Match met bedrijfscultuur en waarden: Verdiep je in de missie, visie en doelen van het bedrijf waar je solliciteert en eventueel ook de doelen van de vacature. Leg uit hoe dit past bij je persoonlijke doelstellingen en waarden.
 5. Afsluitende alinea: Sluit je motivatiebrief af met nogmaals je interesse te herhalen en de wens uit te drukken om verdere stappen te zetten in het sollicitatiebrief. Geef aan dat je bereid bent meer toe te lichten in een persoonlijk gesprek.
 6. Afronding en groet: Sluit af met een passende groet, zoals “Met vriendelijke groet” en dan je naam en eventueel aanvullende je contactgegevens.

Tips voor het schrijven van een motivatiebrief

Hierbij nog enkele tips voor het schrijven van je motivatiebrief:

 • Maak het persoonlijk: Schrijf het altijd gericht op de specifieke functie en het bedrijf. Benadruk kwaliteiten en ervaringen die passen bij de vacature.
 • Wees specifiek: Gebruik concrete voorbeelden die je punt ondersteunen. Zeg dus niet “ik ben oplossingsgericht” maar “In mijn vorige functie als teamleider bij [Bedrijf], kwamen we regelmatig uitdagingen tegen bij het plannen en coördineren van projecten. Daarop heb ik besloten teammeetings te organiseren om na te denken over oplossingen. Door samen te werken met mijn team hebben we innovatieve strategieën ontwikkeld om onze workflow te optimaliseren en onze deadlines te halen. Dit resulteerde niet alleen in een verbeterde productiviteit, maar versterkte ook de teamband en het vertrouwen in onze capaciteiten.”
 • Houd het beknopt: Vermijd lange alinea’s en focus op alleen belangrijkste informatie.
 • Toon enthousiasme: Laat zien dat je jezelf hebt verdiept in het bedrijf door bijvoorbeeld de missie te benoemen als die niet in de vacature staat.
 • Controleer op spelling en grammatica: Neem de tijd om je brief meerdere keren door te lezen en te verbeteren. Ben je niet goed in grammatica en spelling? Vraag dan een familielid of vriend(in) om er naar te kijken.

Voorbeeld motivatiebrief

Hierbij een voorbeeld van een motivatiebrief. Gebruik deze brief als leidraad voor het maken van je eigen sollicitatiebrief. Pas de kwaliteiten en ervaringen aan naar de vacature waarop je solliciteert.

Voorbeeld korte motivatiebrief

Soms wordt er gevraagd om een korte motivatie. De uitdaging daarin zit dat je in een korter bericht tot ook de lezer moet overtuigen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Hieronder vind je een voorbeeld van een korte motivatiebrief

Hopelijk heb je nu alles bij de hand om je droombaan te veroveren. Wil je meer tips om je voor te bereiden. Klik hier voor onze blog “Voorbereid je sollicitatie in” en vind hier onze infographic hoe om te gaan met veelgestelde sollicitatievragen.

Veel succes verder met solliciteren!

Veelgestelde vragen

Motivatiebrief - Frequently Asked Questions(FAQ)
 • Hoe lang moet een motivatiebrief zijn?
  Over het algemeen wordt aanbevolen een motivatiebrief kort en beknopt te houden en niet langer dan één A4'tje. Werkgevers hebben vaak veel sollicitaties te verwerken en daarom is het belangrijk dat jij kort en bondig je boodschap overbrengt.
 • Moet ik mijn motivatiebrief aanpassen bij elke sollicitatie? 
  Zeker! Zorg ervoor dat je motivatiebrief elke keer aansluit bij je sollicitatie. Kijk naar eigenschappen en vaardigheden die worden gevraagd in de vacature en pas daar telkens je motivatiebrief op aan.


Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager