14/3/2024

6 Tips voor een succesvolle onboarding van nieuwe medewerkers

2 minuten
Twee vrouwen schudden elkaar de hand.

Effectieve onboarding is de sleutel tot het behouden van talent en het verbeteren van prestaties. Graag gaan we dieper in op zes  best practices die je zullen helpen bij het creëren van een gastvrije, productieve en effectieve onboarding-ervaring. Laten we deze aanpakken en je eigen onboardingactiviteiten verbeteren voor een gegarandeerd succesvolle start van je nieuwe teamleden.

1. Onderscheid 'onboarding' van 'inwerken'

Onboarding en inwerkperiodef gaan hand in hand, maar ze hebben verschillende doelen en uitkomsten. Onboarding is de officiële verwelkoming, terwijl inwerken draait om het langzaam opbouwen van vaardigheden en snelheid om de nieuwe rol op hoog niveau uit te voeren. Begin met een solide preboarding-ervaring en zorg ervoor dat nieuwe medewerkers al vóór hun eerste werkdag enthousiast zijn en zich voorbereid voelen.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld een welkomstpakket dat klaar voor ze ligt op hun eerste werkdag of van te voren naar huis wordt gestuurd. Een nieuwe medewerker kijkt uit naar de eerste dag, laat zien dat je als organisatie ook blij bent dat diegene gaat deelnemen. Door een warm welkom voelt iemand zich sneller op het gemak.

2. Minimaliseer niet-essentiële tools

Voorkom een lawine van formulieren en tools tijdens onboarding. Kies voor een geïntegreerd onboardingplatform in je bestaande software voor een betere ervaring. Tools zoals Deel of Personio kunnen het proces stroomlijnen en bieden zowel nieuwe medewerkers als directe managers een duidelijk overzicht van de voortgang.

Voor een vliegende start helpt het als je proactief al wat applicaties installeert en accounts voor aanmaakt. Zo ben je je eerste dag niet alleen maar bezig met het downloaden van programma’s, maar kan je er ook alvast een kijkje in nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat iemand al een Workodo inlog heeft.

3. Moedig kennismakingen aan

Betrek nieuwe medewerkers bij het ontmoeten van het uitgebreide team, maar laat ze dit op hun eigen tempo doen. Overweldigende ontmoetingen op de eerste dag kunnen stressvol zijn. Maak een lijst van collega's die ze moeten ontmoeten en laat ze hun eigen schema bepalen.

Ook door het eigen schema bepalen krijgen ze een gevoel van controle. Als je ergens nieuw bent, voel je je vaak een beetje hopeloos. Een lijst met taken om te doen helpt daarbij en zo ook de autonomie voor het inplannen van kennismakingen.

Natuurlijk verslaat niets de kracht van een goede buddy. Koppel een ervaren collega aan de nieuwkomer voor vragen, ondersteuning en natuurlijk een welverdiende lunchpauze samen.

4. Splits check-ins en training

De eerste maanden vragen om veel werk: leren van de taak, processen begrijpen en betekenisvolle relaties opbouwen. Ontwikkel een programma waarin nieuwe medewerkers zich op elk segment kunnen concentreren. Door check-ins en training afzonderlijk te organiseren, voorkom je het risico dat training of ondersteunende check-ins worden verwaarloosd. Allebei verdienen ze hun eigen moment.

5. Implementeer check-ins

Check-ins gedurende de onboarding periode vergemakkelijken feedback en ondersteuning tussen management en nieuwe medewerkers. Organiseer check-ins aan het einde van de eerste dag, eerste week, eerste maand en het eerste kwartaal. Hiermee krijg je een duidelijk beeld van de voortgang en behoeften van je nieuwe teamleden.

Maar vergeet niet de informele check-ins. Formele evaluaties zijn belangrijk, maar de kracht van informele check-ins mag niet onderschat worden. Een korte koffiepauze om te horen hoe het gaat kan wonderen doen.

6. Maak Gebruik van Onboarding in Cohorts

Waar mogelijk, overweeg meerdere mensen samen onboarden. Het bespaart tijd op training en deelt bedrijfsgerelateerde informatie consistent en effectief. Dit vergemakkelijkt niet alleen de onboarding, maar laat nieuwe medewerkers ook met elkaar verbinden.

In plaats van een stoffige presentatie over de bedrijfsstructuur, waarom niet een interactieve sessie organiseren? Een brainstorm over lopende projecten of een speed-date met verschillende teams. Zo leren ze hun nieuwe collega's kennen op een leuke en informele manier.

Bouw een fundament voor succes

Effectieve onboarding is meer dan alleen het invullen van formulieren en het volgen van procedures. Het draait om het creëren van een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en kansen krijgen voor ontwikkeling. Volg deze best practices en geef je nieuwe teamleden een vliegende start op hun reis binnen jouw organisatie. Vergeet niet, een succesvolle onboarding legt de basis voor een bloeiende professionele relatie. Veel succes met het creëren van een geweldige onboarding-ervaring voor je nieuwe helden!

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager