14/3/2024

Gen Z: Het werven van de nieuwe generatie

3 minuten
Een meisje die een taart vasthoudt en op de taart staat Gen Z.

Generatie Z, ook wel bekend als Gen Z, vertegenwoordigt de jongste groep werknemers die de arbeidsmarkt betreedt. Met hun eigen unieke kenmerken en verwachtingen brengen ze frisse perspectieven en uitdagingen met zich mee voor werkgevers.

Generatie Z: wat maakt ze uniek?

Gen Z, geboren tussen mid 1990 tot midden jaren 2010, is een generatie die digitaal vaardig zijn en betrokken bij sociale doelen. Ze zijn opgegroeid in een tijd waar digitale middelen niet meer nieuw waren, maar de standaard. Ze hebben geleerd hoe ze het internet moeten gebruiken en vinden makkelijk hun eigen weg. Wat kenmerkt deze generatie: 

A. Digitale natives: Gen Z is opgegroeid in een wereld vol technologie en digitale communicatie. Ze zijn bedreven in het gebruik van smartphones, sociale media en online platforms.

B. Pragmatisch en ondernemend: Deze generatie staat bekend om hun pragmatisme en ondernemingszin. Ze zijn op zoek naar mogelijkheden om hun eigen merk te creëren en zijn vaak onafhankelijk van aard.

C. Diversiteit en inclusie: Gen Z hecht veel waarde aan diversiteit en inclusie. Ze verwachten dat organisaties deze waarden omarmen en vertalen naar hun bedrijfscultuur. Ze zijn sociaal bewust en ook gepassioneerd over de onderwerpen die hen aangaan. Laat zien als organisatie dat je sociaal bewust bent.

Werving van gen z

Het aannemen van Gen Z vergt een andere benadering dan eerdere generaties. Hier zijn enkele tips en strategieën om effectief nieuwe Gen Z-talenten aan te trekken:

A. Authentieke communicatie: Gen Z hecht waarde aan authenticiteit. Communiceer op een eerlijke en transparante manier en laat zien wie je organisatie echt is. Laat zien dat er in jouw organisatie ruimte is voor het uiten van eigen ideeën en het uitvoeren daarvan.

B. Flexibele werkomgeving: Bied flexibiliteit in werkuren en locatie. Gen Z hecht belang aan een gezonde balans tussen werk en privéleven. Zij zijn opgegroeid in een tijd waar ze hun schoolwerk remote moesten doen en dat internet overal is. Denk mee in hun gewenste flexibiliteit door een hybride vorm van werkeen an te bieden of zelfs geheel remote.

C. Kansen voor ontwikkeling: Deze generatie wil blijven leren en groeien. Bied opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan als onderdeel van je wervingsstrategie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mentorprogramma’s, maar ook een duidelijk ontwikkelingspad voor hun carriere.

D. Technologiegebruik: Maak optimaal gebruik van technologie in het wervingsproces. Gen Z is gewend aan snelle, digitale interacties. Traditionele recruitment alleen werkt niet meer. Probeer ook gebruik te maken van visuele vacatures via Instagram of TikTok.

Aannemen in de praktijk

Om de werving van Gen Z in de praktijk te brengen, is het essentieel om hun verwachtingen te begrijpen. Hier is een voorbeeld van hoe een wervingsgesprek met een Gen Z-kandidaat eruit zou kunnen zien:

Recruiter (R): Hallo, [Kandidaat], bedankt voor je interesse in onze organisatie. Kun je me vertellen wat je aantrekt in ons bedrijf?

Kandidaat (K): Natuurlijk! Ik ben onder de indruk van jullie inzet voor duurzaamheid en milieubewustzijn, en ik waardeer het streven naar inclusiviteit in de bedrijfscultuur.

R: Dat klinkt geweldig. We geloven sterk in die waarden. Hoe zie je jezelf bijdragen aan ons team?

K: Ik denk dat mijn digitale vaardigheden en creativiteit een waardevolle aanvulling kunnen zijn, vooral als het gaat om online marketing en klantbetrokkenheid.

R: Dat klinkt veelbelovend. We bieden ook kansen voor professionele groei en ontwikkeling. Is dat iets wat je belangrijk vindt?

K: Absoluut, ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn vaardigheden uit te breiden en nieuwe dingen te leren.

Integratie en begeleiding

Het aannemen van Gen Z is slechts het begin. Zorg voor een gestructureerd inwerkprogramma en begeleiding om nieuwe werknemers een vliegende start te geven. Dit zal helpen om hun betrokkenheid te vergroten en hen te behouden op lange termijn. Denk aan het geven van feedback. Door de social media zijn ze gewend aan continue feedback. Geef ze de erkenning die ze verdienen.

Bouw een Generatie Z-vriendelijke werkplek

Generatie Z brengt nieuwe energie en perspectieven naar de werkplek. Door hun unieke kenmerken te begrijpen en te omarmen, kun je een inclusieve en dynamische organisatiecultuur creëren. Het aannemen van Gen Z is niet alleen een investering in de toekomst van je bedrijf, maar ook een kans om te leren en te groeien.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager