18/4/2024

Ga voorbereid je sollicitatie in!

2 minuten
Een man neemt een sollicitatiegesprek af bij een vrouw.

Yes! Het is je gelukt dat gesprek te krijgen voor de die ene vacature. Nu is het belangrijk dat je ook de baan krijgt en dat valt of staat met een goede voorbereiding. Om je door je sollicitatieprocedure "heen te slepen" hebben wij enkele handige tips voor je opgeschreven.

Inhoudsopgave

Voorbereiding voor het sollicitatiegesprek

Een sollicitatie begint met een gedegen voorbereiding. Verdiep je in het bedrijf, de functie en je gesprekspartner. Ontdek niet alleen wat het bedrijf doet, maar ook hun geschiedenis en recente activiteiten. Lees hun blog, bekijk LinkedIn-posts en duik in recent nieuws. Door je kennis van de organisatie kan jij je onderscheiden tijdens het gesprek.  

Overweeg ook eens om je gesprekspartner al uit te nodigen als LinkedIN connectie. Zo zorg je ervoor dat jouw naam er nog een keer uitspringt.

Oefen, oefen, oefen

Een sollicitatiegesprek is de kans om jezelf te laten zien. Oefen antwoorden op vragen over wie je bent en waarom je hebt gesolliciteerd. Denk goed na over wat je van jezelf wilt laten zien. En zorg ervoor dat dit ook ondersteunend is aan de functie. Bijvoorbeeld: Zoeken ze een teamspeler? Dan kan het  waardevol zijn om te laten weten dat je aan teamsport doet.

Heb je moeite met zelfpromotie? Oefen dan met een vriend of mentor. Bereid concrete voorbeelden voor van je prestaties, zodat je vol vertrouwen je successen kunt delen. Gebruik ook onze infographic voor verdere tips voor veelgestelde sollicitatievragen.

Slimme vragen stellen

Het stellen van vragen toont niet alleen je interesse, maar ook je voorbereiding. Tijdens het laatste deel van het gesprek is er vaak ruimte voor jouw vragen. Dit toont niet alleen interesse, maar zorgt er ook voor dat je blijft hangen in het geheugen van de interviewer.

Enkele voorbeelden zijn:

  1. Hoe ervaart u het werken voor bedrijf X? Wat zou u willen veranderen?
  2. Hoe ziet de loopbaanontwikkeling eruit voor deze functie?
  3. Hoe zou u de bedrijfscultuur beschrijven?
  4. Welke kwaliteiten zijn essentieel voor succes in deze functie?
  5. Hoe ziet het sollicitatieproces er verder uit?

Stel geen vragen voor het stellen van vragen, wees ook oprecht geïnteresseerd in de antwoorden. Schrijf minimaal drie tot vijf vragen voor jezelf van te voren op die je beantwoord wilt hebben. Het kan natuurlijk zijn dat sommige vragen al tijdens het gesprek worden beantwoord, dan is het handig om andere vragen achter de hand te hebben.

Dresscode voor een Fysiek Sollicitatiegesprek

Je outfit bepaalt de eerste indruk, dus kies zorgvuldig. Check de vacature of de bedrijfswebsite voor dresscode-aanwijzingen. Bij een casual dresscode, denk aan:

  • Nette donkere jeans of een chino
  • Polo, blouse, eenvoudig T-shirt of net vest
  • Casual jurk
  • Platte schoenen, nette sneakers of schoenen met een hak

Vermijd Fouten

Voorkom fouten door geen overdreven sterke parfum te dragen. Zorg ervoor dat je kleding gestreken en schoon is. Kies een stijl die bij jou past maar nog steeds professioneel oogt. Draag niet te veel sieraden; ze moeten je outfit ondersteunen, niet afleiden.

Voor Video Sollicitaties

Ook bij digitale sollicitaties is je outfit belangrijk. Hoewel alleen je bovenlichaam zichtbaar is, draagt een representatieve outfit bij aan een professionele uitstraling. Je wilt niet onverwachts moeten opstaan en in je onderbroek zitten ;-). Vergeet niet dat je je zelfverzekerder voelt als je je ook daarnaar kleedt.

Tijdens het gesprek

Effectieve communicatie

Ben je enthousiast over de functie? Zorg dan dat je enthousiasme duidelijk overkomt tijdens het gesprek. Durf dit te uiten. Denk er wel aan je enthousiasme te koppelen aan specifieke aspecten van de vacature, zoals verantwoordelijkheden die je aanspreken of normen en waarden die overeenkomen met die van jou. Op die manier word je enthousiasme onderbouwd.

Toon ervaring aan

Als je stelt dat je een bepaalde vaardigheid hebt of kennis, zeg het niet alleen maar onderbouw het ook. Bijvoorbeeld, bewijs je oplossingsgerichtheid met concrete voorbeelden. Bespreek situaties waarin je met succes problemen hebt opgelost en de resultaten die je hebt behaald. Verbind deze voorbeelden met mogelijke uitdagingen binnen de organisatie waar je solliciteert. Laat zien dat je niet alleen praat over oplossingen, maar ze ook kunt implementeren. Op deze manier zien ze hoe jij waarde kan toevoegen aan de organisatie.

Maak een persoonlijke connectie

In sollicitatiegesprekken draait het niet alleen om feiten, maar ook om menselijke connecties. Gebruik de naam van de interviewer tijdens het gesprek. Dit eenvoudige gebaar draagt bij aan het opbouwen van een persoonlijke band. Het herhaaldelijk noemen van de naam van de interviewer kan dit versterken. Maar let op dat je hier niet in doorslaat, zo’n twee à drie keer in het gesprek is voldoende.

Met deze uitgebreide gids ben je volledig voorbereid op je sollicitatiegesprek. Verder hulp nodig bij solliciteren? Vind hier een voorbeeld motivatiebrief. Onthoud, een goede voorbereiding is het halve werk! Neem de tijd om jezelf te laten zien en maak indruk met je kennis, enthousiasme en professionaliteit. Succes met solliciteren! 

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager