14/3/2024

Hoe om te gaan met ziek meldingen

3 minuten
Een vrouw is ziek aan het werk achter haar laptop.

We zijn er allemaal geweest – het gevreesde moment waarop je wakker wordt en het gevoel hebt alsof je door een vrachtwagen bent geraakt, en je beseft dat de dag voor je nog uitdagender kan zijn dan het beklimmen van de Mount Everest. Ziek zijn kan iedereen overkomen. Hoe ga je hier mee om als manager en hoe reageer je hier op?

Het herkennen van de tekenen

Als manager is de eerste stap in het effectief omgaan met ziektedagen het vroegtijdig herkennen van de tekenen. Moedig je teamleden aan om hun welzijn voorop te stellen en openlijk te communiceren over hun gezondheid. Hiermee creëer je een werkcultuur waarin werknemers zich op hun gemak voelen om toe te geven wanneer ze een dag nodig hebben om te herstellen.

Wanneer een medewerker je informeert over hun ziekte, reageer dan met empathie. Toon bezorgdheid voor hun welzijn en stel hen gerust dat hun gezondheid de hoogste prioriteit heeft. Geef duidelijke richtlijnen over het beleid voor ziekteverlof en eventuele stappen voor documentatie. Het creëren van een omgeving waarin medewerkers zich ondersteund voelen tijdens ziekte bevordert loyaliteit en verhoogt de team spirit.

Maak een soepele overgang naar de praktische aspecten van ziek melden en wees flexibel in je aanpak. Begrijp dat elk teamlid unieke omstandigheden kan hebben, en sommigen geven misschien de voorkeur aan communicatie via e-mail, terwijl anderen zich misschien meer op hun gemak voelen bij een telefoontje. Pas je reactie aan om individuele voorkeuren te accommoderen en toon je toewijding aan persoonlijke ondersteuning.

Waaraan te denken

Wanneer een medewerker je op de hoogte stelt van hun ziekte, reageer dan met een ondersteunende boodschap die verder gaat dan de formele erkenning. Toon oprechte bezorgdheid, wens hen een spoedig herstel toe en stel hen gerust dat het team zich wel zal redden in hun afwezigheid. Erken het belang van rust en herstel, waarbij wordt benadrukt dat hun welzijn cruciaal is voor het algehele succes van het team.

In gevallen waarin de afwezigheid van de medewerker invloed kan hebben op deadlines of projecttijdlijnen, start een gesprek over de herverdeling van het werk. Identificeer samen prioriteiten en bespreek mogelijke aanpassingen aan deadlines. Dit toont niet alleen je toewijding aan het succes van het team, maar verlicht ook de stress voor de zieke teamgenoot, waardoor ze zich kunnen concentreren op herstel.

Een professionele reactie op ziekmeldingen

Wanneer een werknemer zich ziek meldt, is het essentieel om hier op een empathische en professionele manier mee om te gaan. Het tonen van begrip en zorg kan het herstel van de werknemer bevorderen en een positieve werkomgeving behouden. In dit artikel delen we 3 nuttige voorbeelden van hoe je op verschillende manieren kunt reageren op ziekmeldingen, of het nu via e-mail, tekstbericht of WhatsApp is.

E-mailreactie

Onderwerp: Ziekmelding - Sterkte en Beterschap

Beste [Werknemer],

Bedankt voor het laten weten dat je ziek bent. Ik waardeer dat je me op de hoogte hebt gesteld. Jouw gezondheid is belangrijk voor ons. Neem alsjeblieft de tijd die je nodig hebt om te herstellen. Als je medische hulp nodig hebt, vergeet dan niet om contact op te nemen met een arts.

Laat me weten als er iets is dat we voor je kunnen doen om je te ondersteunen tijdens je herstel. Als je klaar bent om terug te keren, bespreken we graag hoe we je kunnen helpen om de overgang zo soepel mogelijk te maken.

Ik wens je een spoedig herstel toe. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Met vriendelijke groet,

[Je Naam][Je Positie][Bedrijfsnaam]

SMS reactie:

Hey [Werknemer], dank voor het doorgeven. Rust goed uit en beterschap! Laat me weten als je iets nodig hebt.

WhatsApp-bericht

Hoi [Werknemer], ik hoorde dat je ziek bent. Wat vervelend voor je! Zorg goed voor jezelf en laat me weten als je hulp nodig hebt. Beterschap!

Zorgzaamheid en begrip maken het verschil

Het omgaan met ziekmeldingen op een zorgzame, begripvolle manier is van groot belang voor zowel de werknemer als de werkgever. Door empathie te tonen en praktische ondersteuning aan te bieden, creëer je een positieve werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd voelen. Onthoud altijd dat een vriendelijke benadering en een snelle reactie het verschil kunnen maken voor een zieke werknemer.

Wil je ook eenvoudig inzicht in ziek meldingen? Probeer Workodo 14 dagen gratis  en probeer de afwezigheidsmodule.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager