15/3/2024

Werken in de zorg: Stress voorkomen en beheren

2 minuten
Een zorgmedewerker zit uitgeput op een bankje in zijn werkkleding.

Werken in de zorg is een van de meest altruïstische beroepen. Het brengt echter ook grote verantwoordelijkheid, uitdagingen en eisen met zich mee. Uitputtende roosters, beperkte middelen, overweldigende patiëntenzorg en verwarrende beleidsregels zijn slechts enkele gemeenschappelijke factoren die stress in deze branche veroorzaken.

Bovendien merken patiënten het verschil in zorg wanneer er zichtbare stress is in klinieken. Volgens een recente enquête onder 2.000 Amerikaanse kliniekpatiënten ervaren patiënten een negatieve invloed op hun ervaring wanneer een zorgverlener gestrest lijkt. Dit kan uiteindelijk de geloofwaardigheid, reputatie en patiëntbehoud van jouw kliniek beïnvloeden. Gelukkig zijn er manieren voor klinieken om stress te minimaliseren en zelfs te voorkomen dat het escaleert.

Lees verder om te leren hoe je de belangrijkste tekenen van stress in je kliniek kunt identificeren en strategieën kunt ontdekken om stress te verminderen.

Belangrijkste tekenen van stress in de kliniek

  1. Hoog personeelsverloop:
    Verlaten meer werknemers de kliniek? Is de kliniek onderbezet? Zijn er meer patiënten dan de kliniek aankan? Wanneer je meer mensen ziet vertrekken kan dat een teken zijn van stress op de werkplek. Men kiest dan lievre een werkomgeving met minder druk.
  2. Verhoogde apathie:
    Is er een verlies van interesse in de zorg? Tonen werknemers minder energie op het werk? Is er lagere productiviteit met hun taken? Merk je dat ze minder geduld hebben, dan kan het zijn dat hun eigen emmer overloopt.
  3. Patiëntbehoud: 
    Komen patiënten terug? Is er een afname in boekingen? Laten steeds meer patiënten negatieve recensies achter? Wellicht is je personeel niet meer in staat de serice te lenen die van ze verwacht wordt Als men op hun tenen loopt, is het moeilijk om zelf te geven.

Hoe stress in je kliniek te verminderen

  1. Wees open voor innovatie:
    Nodig nieuwe veranderingen uit die je kliniek kunnen verbeteren. Zorg ervoor dat werknemers zich gehoord en begrepen voelen door te praten over specifieke factoren die bijdragen aan hun stress. Onderneem actie door te leren welke processen de ervaringen van zowel je team als je patiënten kunnen verbeteren. Moedig aanpassingen aan, groot of klein.
  2. Creëer een gezonde balans tussen werk en privé voor je personeel:
    Je medewerkers zijn het hart van de kliniek, dus het is essentieel dat hun welzijn in goede staat verkeert, zowel tijdens als buiten werktijd. Als ze een goede balans tussen werk en privé behouden, zijn ze eerder geneigd de productiviteit te verhogen en de patiëntenzorg te verbeteren. Voer regelmatig check-ins uit met je personeel om open discussies aan te moedigen en ervoor te zorgen dat ze niet uitgeput zijn.
  3. Investeer in de juiste tools:
    Het is van vitaal belang om te investeren in oplossingen die maximale zichtbaarheid en efficiëntie bieden. Voor kliniekteams is planning essentieel voor zowel personeelsbeheer als patiëntenboekingen. Overweeg geautomatiseerde oplossingen zoals Deputy die kunnen helpen bij het verlichten van de werklast en papierwerk - één minder punt op de lijst kan stressniveaus verminderen.
  4. Verzamel feedback van patiënten:
    Je patiënten kunnen het meest inzichtelijke feedback geven over hoe je klinische zorg kunt verbeteren. Overweeg het ontwikkelen van een patiënttevredenheidsonderzoek om patiënten te vragen naar de beste en slechtste aspecten van hun ervaring. Gebruik de resultaten om hun zorgen te begrijpen, de zorg te verbeteren en de operationele activiteiten van het personeel te optimaliseren.

Als praktijkmanager speel je een cruciale rol bij het voorkomen en minimaliseren van stress voor je kliniek - voordat het invloed heeft op de patiëntenzorg en het zakelijk succes.

Door stress op de werkplek te verminderen, help je je personeel (en jezelf) een gezondere werkomgeving te bereiken, de productiviteit te verhogen en hun passie voor het leveren van uitstekende zorg opnieuw te ontdekken.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager