14/3/2024

Internetveiligheid: Tips en tricks

2 minuten
Een laptop, boek en telefoon aan elkaar vastgeketend met een slot.

In een tijdperk waarin technologie een integraal onderdeel van ons zakelijk landschap is geworden, is de veiligheid van onze organisaties cruciaal. In deze uitgebreide blog gaan we dieper in op hoe je jouw organisatie beschermt tegen digitale dreigingen.

De digitale bedreigingen begrijpen

Voordat we duiken in hoe je jouw organisatie veilig houdt, is het belangrijk om de digitale bedreigingen te begrijpen waarmee bedrijven dagelijks worden geconfronteerd. Cyberaanvallen, datalekken en andere vormen van digitale inbreuken vormen serieuze risico's voor de integriteit van bedrijfsgegevens en klantinformatie. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat grotere bedrijven steeds vaker te maken krijgen met cyberaanvallen. En de helft van alle cyberaanvallen gaat gepaard met additionele kosten.

In het digitale tijdperk moeten bedrijven niet alleen de voordelen van technologie omarmen, maar ook de beveiligingsrisico's erkennen die hiermee gepaard gaan. Dit kunnen zowel interne als externe risico’s zijn. Het CBS onderscheidt de interne en externe risico’s in drie groepen:

Interne oorzaken:

  • uitval van ICT-systemen; denk hierbij aan hardware of softwarestoring;
  • datavernietiging of dataverminking; bijvoorbeeld ten gevolge van een softwarestoring;
  • dataonthulling; opzettelijk door personeel.

Externe oorzaken:

  • uitval van ICt-systemen; door bijvoorbeeld DDOS of ransom software.
  • datavernietiging of dataverminking; door kwaadaardige software of ongeoorloofde toegang tot data
  • dataonthulling; door cyberinbraak, phising of pharming.

Dit benadrukt het belang van een proactieve aanpak om de digitale infrastructuur van een organisatie te beschermen.

Cybersecurity essentials

Hoe kan je jouw organisatie beschermen tegen de risico’s die software met zich meebrengt? Enkele zaken waar elke organisatie aan moet denken:

  1. Wachtwoordbeveiliging: Zorg ervoor dat medewerkers sterke, unieke wachtwoorden gebruiken en moedig regelmatige wijzigingen aan.
  2. Firewalls en antivirussoftware: Implementeer firewalls en betrouwbare antivirussoftware om te beschermen tegen malware en andere schadelijke software.
  3. Software-updates: Houd alle software up-to-date om bekende kwetsbaarheden te verhelpen.
  4. Encryptie van gegevens: Versleutel gevoelige gegevens om ervoor te zorgen dat zelfs als er een inbreuk plaatsvindt, de informatie niet gemakkelijk toegankelijk is.
  5. Bewustwordingstraining: Train medewerkers om bewust te zijn van phishing-pogingen en verdachte e-mails.
  6. Regelmatige back-ups: Maak regelmatig back-ups van cruciale gegevens om verlies te minimaliseren in geval van een aanval.

Werknemers en internet safety

Een van de cruciale aspecten van internetveiligheid is hoe medewerkers omgaan met digitale tools. Het is belangrijk om een cultuur van cybersecurity-bewustzijn te bevorderen. Geef hier bijvoorbeeld speciale trainingen om men bewust te maken van de risico’s. Vaak lijkt het een ver van je bed show, tot het ineens de realiteit is.

Workodo en data

Bij Workodo geloven wij in het belang van het beschermen van gegevens. Hiervoor hebben wij zowel interne processen om dit te waarborgen als dat wij Workodo een veilige tool maken. Dit doen wij op verschillende manieren:

Hoe Workodo Beschermt

  1. Beveiligde inloggegevens: Workodo vereist veilige inloggegevens, waaronder sterke wachtwoorden en een verificatie bij eerste inlog.
  2. Gepersonaliseerde toegang: Bepaal wie toegang heeft tot welke informatie. Hierdoor behoud je controle over wie wat kan zien en bewerken.
  3. Auditmogelijkheden: Workodo houdt wijzigingen bij, je ziet dit terug per dienst.
  4. Betrouwbare leveranciers: Bij Workodo werken we met leveranciers die bewezen hebben hun data optimaal te beveiligen.  

Internet Safety Day met Workodo

Start vandaag nog met het implementeren van een solide cybersecurity-strategie en laat je niet verrassen door de nieuwe risico’s.

Foto van auteur.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager